Friday, December 31, 2010

Baik Tuan!!!

Assalammualaikum..


Entri kali ini utk adk2 or senior pn xterkecuali
Its about national service in Msia.

Proudly to say aku adalah bekas pelatih PLKN
So, i feel responsible to tell people out there the bright side of PLKN
bcoz, back then we always reported about the -ve news about this camp.

Sebelum ni pn aku mmg xhingin nk pegi PLKN sbb byk dgor -ve news.
Ayat xknal maka xcinta amatlah bertepatan dgn senario ini.

Berita seperti kes rogol, sexual harassment, etc menjadi penyebab ramai yg xsanggup nk pegi.
Tapi ade gak yg kate xberbaloi pegi sbb kalo keje bleh dpt gaji lg tinggi drp elaun PLKN.
Ade gak yg kate time cuti ni la nk buat mcm2 bende mcm ambil lesen etc

Actually semua benda tu kita still sempat buat after PLKN if korg dpt panggilan 1 la...
Aku sempat keje and dpt sijil PLKN yg bernilai tuh..
Kwn2 aku pn byk yg lulus lesen ngn jayanya after PLKN
Eleh lain2 aktvt tu korg bleh buat time cuti sem la..
Poyo btul bg alasan..

Apa aktvt di PLKN?
A lot. ok.
Ade yg best, boring, seksa, n menyedarkn.

Bgtau yg boring dulu la yea.
Kt PLKN pun still ade class.
Tp, bukan akademik la. Lebih kdp soft skill yg nk membentuk modal insan.
Actually ade class yg enjoy tp aku nk bgtau yg boring.
Kelas kenegaraan ( habisla aku kne gam pasni )
Kelas ni mmg teramat sgt memberi info sekali
Tapi, cara penyampaiannye sgt lesu  n dull
If korg nk nampak cemerlang dlm kelas tu bwk la buku teks sejarah korng n buat rivision.
Alah, sejarah negara sendiri je kowt.. xsusah.. aku xbwk pn survive..


Pastu, kelas sastera. If korg xbernaseb baik cm aku week last akan ade buat minggu tema ape2..
Aku dpt sastera. mmg Boring la kn nk bce sajak, gurindam bagai pastu perform depan org.

Morning routine pn boring. bg aku.
Korg kne bangun awal ( eleh cm xbiase )
Then wat barisan, kira strengh, nyanyi lgu Negaraku, n riadah. ( ni mmg xbiase )
Aku mmg bukan manusia outdoor.. Riadah ni sgt boring n seksa kalo bernaseb malang.
Korg akan fhm nape aku ckp bernaseb malang bile da msk PLKN.

Beratur utk mkn pn boring walaupn aku selalu dpt depan. hahha
aku pn xtau cmne la geng aku hebat bab2 nih,, hahahah

Blah mlm, kalo ikut kem lain free time.
Tp, kalo kem aku semedangnye ade aktvt.
Ini mmg boring. Tayangan kalo cite best xpe la..
Tapi, kem aku selalu buat karaoke..
mmg aku boring tahap dewa.
Sbb aku xkn nk participate n mnonton adalah sgt boh san
Dan ape aku dan geng aku telah buat, kami amik satu port bhgn belakang dan keluarkn segala stok makanan sambil bergosip. Aku pn pelik xde jurulatih yg halang kami buat cmtu..
so we enjoy with our own way..
Lg xleh blah kem aku anjurkn jaming competition. Golek2 aku kt padang main ngan kwn bkn dgor pn..
hak hak hak.

Bhgn petang akan diselang selikn dgn latihan kawad n aktvt cabaran fizikal.
Kawad adalah yg membosankn aku tp aktvt fizikal best nnt aku cerita.
Nape boring berkawad? sbb aku selalu kne sound ngn jurulatih.
Haih aku ni mmg xtau kawad langsung. Duk depan n penanda plak.
sah2 la kne aim ngan Jurulatih yg garang.
nk mention gak nme die cikgu Ronald.
hihih..


Tapi, aku masih survive dlm keboringan ini.

Then aku nk bgtau perkara yg menyeksa kn..
Riadah pagi2 tu korg jgn ingat riadah cm kt skola main2 or joging ikut ske..
Perkara wajib dibuat adalah lari ntah bpe round ( aku lost of counting sbb penat gilerr.. )
Tekan tubi, bangkit tubi, n mcm2 perkara yg bakal menyakitkan otot.
Pastu otot korg akan jd kuat la bile dah biase.

Seksa kalo ade panggilan yg mengejutkn.
tetiba je kne beratur kt Square Parade.
Buatnye aku ngah mandi xke  sengal.. ( pnah terjadi ok)
Da la bg mse xsampai 5 minit..
Dorm aku da la hujung...
Xadil btul...

Spot check by komanden kem pn seksa AKA mengerikan..
die pnye tempik bleh lemah otot aku yg bru dikuatkn pagi hari..
Nk dijadikn cerita kwn aku cuak lari lintang pukang sampai jatuh then die still bleh bgun even da injured..
da jauh tu bru la kaki die rse xleh jln dan die pn dikejarkn ke medic utk jumpe ngn doc hensem kate deme
Cait, aku xkata... dorg kata.. hahahahah

1 hari ade wt derma darah.
Aku pn nk try la kn..
Tp berat aku lebih 0.5 je drp yg dibenarkn..
Apa nk kata.. Aku da pucat n lemah seluruh bdn n pening2 lalat...
Aku xdibenarkn keluar after selesai derma sampai la ok skit..
Serious, kepenatn aku menderma darah tu sama mcm aku lari keliling pdg...
Tercungap2...

Still aku survive utk sume seksaan itu..

Sebelum aku nk bgtau perkara yg seronok aku nk bgtau perkara yg perlu diberi penuh perhatian.
Sbb byk org main2 je dgn sume ni...
Time diajar ttg navigasi (blajo gne kompas) amik perhatian
kalo xnak sesat dlm hutan la..
korg akan rse bersalah lead kompeni yg ade 40 org ke arah kesesatn
hahah
subjek ni best bg aku.. sbb aku btul2 berjaya aplikasi kn walaupn berjuta kali salah sblum btul..
jurulatih xtlg time ni tau..

Ceramah kt surau pn kne dgor baik2 sbb die xikut silibus skolah..
Kdg2 ilmu yg sgt bermanfaat diajar tau..
Ustaz aku ajor ktorg ilmu metafizik..
penting wo nk hadapi musuh Islam or musuh dlm selimut..
Cara2 solat kt medan perang etc.. byk2..

Pasal ikhtiar hidup, kewangan, cara komunikasi sume tu take note. malang xberbau. Komunikasi tu sgt berkesan time nk msk IPT tambah2 yg kne interview.. Kewangan tu of course la penting..

Part yg best!!
Aktvt fizikal jarang sekali membuatkn aku bosan even menyeksakn
Flying fox, kayak. rakit, tali tinggi, tali rendah, rempuh halangan, uji minda sume syok..

Kelas Character building pn best. cm kt tadikaade main tepuk2 tgn, jugle n tulis gne color magic warna warni.
hahha

Class budaya n agama pn interesting
sbb kem aku ade org sabah swak
so, byk la yg kami belajar

Hari wira jaya merupakan perkara paling best n mencabar.
duk hutan, gne kompas, kecemasan, psg khemah etc
pokoknya semua yg diajar, akan diaplikasi kn di sini pd hari wira jaya..
mmg best..

On top of all
perkara yg paling best adalah bersama2 ahli dorm aku yg sgt 
ceria, bekerjasama, sporting, n ramah2..
skunk pn rindu kt dorg..
even duk mcm2 bangsa
still nothing is going wrong..
kita mmg boleh hidup aman kalo isu2 sensitif xdibangkitkn
kami duk 1 bumbung tau..


So, jgn takot nk join PLKN or buat2 alasan utk xpegi PLKN
byk +ve value die..
kne pandai jge diri n maruah..
jati diri kne kuat
sume tu I'Allah elakkan kita drp perkara yg x diingini..

wish best of luck
wassalam

Friday, December 24, 2010

berbangga sebagai pengganggur penipu

Towards the end of holiday my lecturer and friends spent a day together..
A day for me.. ironically..
Ceq keluaq pukui 7 sama2 naik bas dan LRT dgn org2 yg menuju ke ofis..
Tapi aku?? ke Mid Valley.. hampeh..
Semangat berkobar2 (tipu je) menanti 'adik' di stn BTS..
haha
Time ni aku mmg byk perhatikn gelagat manusia..
Sorry to people out there...
Rse nye aku ade TerBuat perception -ve kt you all...
Kul 10 baru dpt naik Komuter yg sinonim dgn keadaan sardin..
Ok.. sampai kt Mid suspek masih belum dpt dikesan
So lepak MPH... Then suspek ecah serah diri (haha apekah maksud suspek)
Perut aku da gendang gendut tali kecapi
Aku ajak ecah & adik bli objek utk dicerna
Masih menunggu suspek2 lain yg xkunjung tiba
Kami bedal 1 ais krim & cari port nk duduk agar lebih senonoh utk mkn
Trut2... Ade 3 ekor lg suspek yg da tiba di Mid..
Tapi kami buat2 xnampak.. How sengal r we..
Ok.. VVIP kami da tiba disambut dgn salam penuh kehangatn
Layan TRON legacy yg ternyata autanya..
haha aku mmg bkn manusia futuristic
Pastu gi mkn lg
Kombung porut den Alhamdulillah..
Diselitkn dgn kata2 sengal drpd suspek yg asyik ditaja.. mmg sengal..




Ok here the actual story i want to tell
OTW back i use BTS route again
and again peristiwa 3000 sen seperti mahu berulang..
Aku ditahan brader yg bukan rambut pjg lak..

brader : adik tgh buat ape? belajar?
nga berjalan la bro (ok aku xckp cmtu) dlm fikiran aku tahu die nk promote that stupid card. so...
aku : tak. saya bukan belajar.
Brader : so kerja lah?
silap besar. kau nk cari org yg ade duit utk jual kad bodoh tu kn..
aku : tak kerja.
sambil mengambil langkah hendak berlalu..
brader : so adik menganggur?
aku : haah.
gila lah.. time ni lah satu2 nye masa aku berbangga mengatakan aku ni penganggur which actually i'm a student. Serius aku bangga jadi penganggur utk 5 min gitu..
brader : so td dr mne?
aku : jumpe kwn..
terus aku blah..

Perangkap selalu lupa akan mangsanya..
Rusa tak pernah lupa akan jerangkapnya..

Balik tu kaki aku sakit tahap petala ke lapan..
asyik window shopping sambil menunggu miss n 3 lg kwn..
aku puas.

Monday, December 13, 2010

Wish u

HAPPY BIRTHDAY

Aimi Najwa Nazry (30 Nov)
Adilah n Adina Ngah Muhammad (2 Dis)
Hazwan huzaimi (2 Dis)
Ckg Rohaya (6 Dis)
Jesten Nigeil (6 Dis)
Nur Madihah Zainuddin (12 Dis)
Ckg Radzuan Abd Hamid (13 Dis)
Nurul Natasya Md Salleh (19 Dis)
Alif Rahimi (27 Dis)

and many people out there..
May new year full of success n happiness

Ending of The Break

Assalammualaikum..

Ternyata cuti yg lama sudah bakal tiba ke penghujungnya
So, time utk buat konklusi bg keseluruhn waktu cutiku
Ternyata lebih banyok membazior waktu drpd buat perkara berpaedah

Agenda wajib adalah menguruskan segala jenis kain di rumah
Start from kutip kain kotor hingga ke menyimpan baju yg dah lipat ke tempat sepatutnya

Maaf, masak adalah bkn tugas saya
kalo msk pn xde org nk mkn sbb aku sorg2
Jadi main goreng2 or mkn cereal jek

Kemudian bersilalah aku di hadapan tv menikmati ape2 cerita yd ade..
Actually sume cite quite boring..
Haha.. hinggalah tiba2 aku bleh TERlayan rancangan2 reality show, talk show and game show 
yg dahulunya kelihatan tak bpe menarik minat aku..
Sigh.. mudah sungguh mengubah persepsi aku

Reality show : Masterchef USA (salut bah sama tukang msk tuh), Kimora : life in a fab lane (gemor nengok die mrh2 staff die), Giulina n Bill ( i rse deme nih romantik banagat), Next American/British Top Model (actually aku berlatih dgor british accent plus nk blajo senyum gne mate), korean reality show (lawak giler) etc

Talk show : Selami Jiwa bsama Dr Fadzilah kamsah (pendekatan dakwah cara hikmah-mak i pn layan), Tp, dulu2 aku suke tgk Cafe utz Akhil Hayy (pn pendekatan dakwah berhikmah 4 remaja), bicara siswa kdg2, n kalo ade interview artist2 mcm kt chanel E etc.

Game show : Are u smarter than 5th grader? (soalan sains senang tp yg lain2 xtau sbb aku bkn org Amerika), Clever edisi Msia (kdg2 ade yg aku xtau) n many mores.

Series yg aku lyn o9 skarang adalah Ugly Betty (aku rse betty ngan aku ade persamaan tang ugly n spirit)

Series yg aku layan kt tv : house ( dahsyat nye nk diagnose penyakit pelik2), Private Pracrice, Castle n mores

Buktinya disini aku lebih byk tgk tv.
Tapi tolong ubah persepsi anda ttg keburukan tgk tv.
Aku rse aku dpt byk input menonton tv. contoh reality show, kite xkan dpt belajar kt class cara nk senyum ngan mate, nk potong ramuan masakan dgn betul n something about IVF yg diketengahkn oleh Giulina n Bill. Just kite tahu teori IVF n pengenalan ttg ape IVF. Tp, kite xblajar pengalaman org, perasaan, effect, prosedur dll. Except u further in medic la. Aku kn hampeh xlayak baljo medic. 
So, i take the chance from tv. Buku ilmiah mahal seh. Tunggu aku dah koje baru aku bli.

Belah mlm, mmg aku kojenye o9..
Mengeratkn silaturrahim ngan kwn2 jauh
Plus layan blog yg penuh input (kne pandai pilih lah)
And i'm doing some research about persoalan yg timbul kt sekeliling
like, penyakit kulit, design  n color rumah ( nk pindah rumah januari ni), much more
Internet akan jadi baik bile kite gunakan dgn baik
Plus utk tgk result aku..

Weekand akan pergi klinik buat check up utk pnyakit kulit aku
Aku pergi IKEA utk dpt kn idea perabut cmne nk pilih pindah nnt
Plus, IKEA byk tunjuk interior utk rmh sempit
Pergi tgk wayang Cite HP
Pergi wedding my lecturer
N kemas rumah utk packing nk pindah

Sikit je kn bende yg aku buat..
Holiday jauh2 mmg xdpt lah..

Now, dah start kumpul semangat n kerajinan utk sem baru
Bismillahhirrahmannirrahim..
Semoga aku bisa menempuh sem baru dgn jaya
Dan menghasilkan kejayaan drpd usaha yg I"Allah dpertingkatkn lagi..
Amin

Wassalam..



Thursday, December 9, 2010

Migration

Last Tuesday, Muslims worldwide take a note of the first day of Islam's new year. also known as Hijra Year. (Maal Hijrah-malay). What so special about Hijra that make muslims worldwide to remember it? The Hijra (هِجْرَة) is the migration of the Islamic prophet Muhammad and his followers to the city of Medina in 622 (Common Era) (wikipedia)

The factors leading to this migration were :
  • To save muslim from being tortured by non-muslim in mecca
  • To spread the Islamic teaching widely
  • Medina citizen's invitation for Muhammad to solve the racial issues
  • The order of Allah   
(sorry if there are any fact that i left-memorized it)

The migration consists of 2 trips. For the 1st trip, Muhammad was not involved. This indicated Muhammad's concern for his follower. Muhammad let his people to leave first. Then, on the 2nd trip Muhammad left with his loyal companion Abu Bakar As-Siddiq.
However, the musyrikin (non-muslim) knew about this  and planned to kill him. So, Muhammad planned a brilliant strategy where Ali b. Abi Talib (Muhammad adopted child) disguised as Muhammad to sleep at Muhammad's bed. Before leaving his house, Muhammad read a sentence of Surah Yassin and (i don't know how) Muhammad and Abu Bakar were invisible from the musyrikins' eyes. So, the could not detect Muhammad and fail to track Muhammad path to Medina which mean musyrikins' plan to kill Muhammad is failed. This is because, Muhammad take a different and far route to Medina and stopped at a numbers of places such as Hira' Cave.
There was also an attempt to kill Muhammad at Hira' Cave. It is prevented by presence of thick spider web at the entrance of the cave. 
Muhammad and Abu Bakar also built a Mosque on their way to Medina named Nabawi. At last, Muhammad and Abu Bakar reached Medina safely. They were welcomed by the Medina citizen with a warm welcome.

These are proves that Hijra is not 'the flee of Muslim' :
  • The muslims were welcomed by the Medina's citiczen
  • Muhammad was invited by the head of group in Medina
  • The Mecca muslim (muhajirin) were given right place to stay and the Medina citizen shared their belongings with muhajirin.
  • Muhammad was appointed as head of Medina
(also sorry if there any facts that i left. again i memorized it)  

That is all about Hijrah. After a few decades the head of islam country named Umar Al-Khattab introduced this year of hijrah instead of common era (masihi-malay). 
the months of islam are :
  • muharam
  • safar
  • rabiul awal
  • rabiul akhir
  • jamadil awal
  • jamadil akhir
  • rejab 
  • syaaban
  • ramadhan (muslims are fasting)
  • syawal
  • zulkaedah
  • zulhijjah (muslims go to mecca to perform Hajj) 

 I intentionally publish this story in purpose of memorizing the facts. After leaving school i'm afraid i would forget it. Plus, to redeem myself  which had happily and successfully published stories about harry potter. So why not a little bit about islam- my way of life.
thank you.
wasalam..   

 gelinye.. takutnye..
 Medina
 Hira' Cave

Wednesday, December 8, 2010

berubah

Salam Maal Hijrah terlebih dahulu aku ucapkn..
Xpayah dsuruh, manusia mmg sering berubah..
Tapi sama ada ke arah positif or negatif..
Ckp psl perubahn..
Aku telah berubah sedikit sbyk..
Alhmdulillah aku tinggalkn dunia kejahilan dan mencari kebenaran..
Tapi, aku dpt rasakn usaha aku itu telah terhenti
Tiada penambah baikan lg..
Namun, aku bersyukur kerana aku tidak kembali jahil..
Setelah 1 perubahn yg aku laksanakan, aku cume maintain di situ
Tidak bersedia untuk melangkah lg, atau tidak jumpe panduannya..
Aku akan trus ditakuk ini kalo tdk mencuba..
Hidayah milik Allah yg perlu dcari bukan ditunggu...
Wassalam..

Thursday, December 2, 2010

klcc alone

pernah ke?
klcc tu sunyi dgn manusia?
mestilah tak..
tp, aku keseeorangan tanpa sesiapa yg dikenali
menonton movie yg org lain xminat
not big deal
minat satu bende yg org lain xminat bkn kesalahn
that make people different from each other
manusia mmg berbeza
kalo sume org sme
dull lah dunia ni..
congratz
tepuk bahu sendiri~

Monday, November 29, 2010

Marathon wo0~ wo0~

Harry potter & Philosopher Stone ( batu hikmat)
Philosopher : could make people live for ever (oxford)

Permulaan cerita ini adalah mengenai Harry yang tinggal bersama makciknya (kakak kpd ibu Harry) dan suaminya selepas kematian kedua-dua ibu bapa Harry (Lily & James). Kematian mereka adalah kerana dibunuh oleh Voldemort (ahli sihir jahat yg plg dgeruni) atau lebih dikenali sbg 'you know who'(nk sebut nme pn org takut)
Voldemort

Harry yang sering dibuli oleh sepupunya Dudley menyambut kelahirannya yang ke 11. Untuk itu, Hagrid datang sendiri ke rumah Private Drive milik pakcik Harry untuk menghantar surat tawaran ke Hogwart School dan senarai barang keperluan. Hagrid adalah separa gergasi. Bayangkan apabila dia datang ke rumah Muggle (org yg bkn ahli sihir) yang tidak percaya akan kewujudan ahli sihir/gergasi. Harry terkejut mrngetahui berita siapa dirinya yang sebenar dan tidak sabar2 neninggalkan Private Drive yang diibaratkan macam neraka.

Untuk ke Hogwart pelajar haruslah manaiki kereta api di Station King Cross platform 9 3/4 yang perlu menembusi dinding. Dalam gerabak Harry bertemu dengan Ron, Hermoinie, dan Neville Longbottom. Mereka menjadi sahabat baik. Harry tidak menduga bahawa dia sangat dikagumi di dunia ahli sihir tambahan pula dengan kesan parut di dahinya yang ditinggalkan oleh Voldemort dalam usahanya nak bunuh Harry tetapi gagal. Walau bagaimanapun, Harry dibenci oleh seorang pelajar bernama Draco dan konconya Crabbe & Goyle.

 Draco, Crabbe, Goyle

Sesampai di Hogwart mereka ditempatkan di rumah masing2 mengikut keparibadian diri.
(berikut adalah carta yang saya curi)


The Houses of Hogwarts
Shield House Founded By House Ghost Notable Students
Gryffindor is well known for bravery, daring, nerve, and chivalry. The house colours are scarlet and gold, and the house is symbolized by a lion. The entrance to the common room is on the seventh floor hidden behind a portrait of the Fat Lady. In order to get in to the common room Gryffindor students must say the right password. Godric Gryffindor Sir Nicholas de Mimsy-Porpington, also known as Nearly Headless Nick Harry Potter, Ron Weasley, Hermione Granger, Albus Dumbledore, Minerva McGonagall, Rubeus Hagrid, James and Lily Potter, Sirius Black, Remus Lupin, Peter Pettigrew, Ginny Weasley, Lavender Brown, Parvati Patil, Neville Longbottom, Cormac McLaggen, Seamus Finnigan, Dean Thomas, Lee Jordan, and the rest of the Weasley family.
Hufflepuff is well known for loyalty, fair play, honesty, and tolerance. The house is symbolized by a badger, and the house colours are yellow and black. Its common room is near the kitchens. Helga Hufflepuff Fat Friar Nymphadora Tonks, Pomona Sprout, Cedric Diggory, Justin Finch-Fletchley, Zacharias Smith, Hannah Abbott and Ernie Macmillan.
Ravenclaw values wit, creativity, and wisdom. The house is symbolized by an eagle and the house colours are blue and bronze. However the house colours are portrayed as blue and silver in the movies with a raven symbolizing the house, and the interior of the house room is decorated with blue and gold. The Ravenclaw common room is located on a high tower. To enter, rather than give a password, one must answer a riddle from an eagle door knocker, such as "Where do vanished objects go?" or "Which came first, the Phoenix or the flame?" Rowena Ravenclaw Helena Ravenclaw, also known as the Grey Lady Luna Lovegood, Moaning Myrtle, Cho Chang, Roger Davies, Michael Corner, Padma Patil, Terry Boot and Filius Flitwick.
Slytherin values ambition, cleverness, cunning, resourcefulness, and pure blood heritage. The house is symbolized by a serpent, and the house colours are green and silver. Its common room is in the dungeons through three stones. The password for the 1992–1993 school year was "Pureblood". Many people believe students sorted into this house often get involved in the Dark Arts. Salazar Slytherin The Bloody Baron Tom Riddle, Draco Malfoy, Lucius Malfoy, Bellatrix Lestrange, Vincent Crabbe, Gregory Goyle, Theodore Nott, Narcissa Malfoy, Andromeda Tonks, Regulus Black, Horace Slughorn, Severus Snape, most of the Black family.

Ahli sihir dalam cerita ini bermain sukan Quiditch yang menggunakan penyapu terbang. Harry adalah seeker terbaik. Tugas seeker adalah menangkap bola snitch yang kecil,bewarna emas dan bersayap. Bola snitch pertama yang Harry dapat tangkap termasuk dalam mulutnya.

Banyak subjek yang dipelajari di Hogwart. Guru2 nya dipanggil Profasor. Ramai sangat. So, jika nak tahu klik link ini http://harrypotterwiki.ew.com/page/Hogwarts+Professors

Hubungan Prof Snape & Harry amat dingin..


Klimaksnya adalah apabila Harry telah terlibat menghalang Voldemort daripada mencuri batu hikmat tersebut. Voldemort tumpang badan salah satu guru Hogwart untuk tujuan itu. Harry dapat menjumpai batu itu dengan pertolongan sebuah cermin besar punya.

Tujuan Voldemort nak batu tu adalah kerana fungsinya yang boleh membuatkan pemiliknya hidup selama-lamanya.



Next,
Harry Potter & Chamber of Secret. ( bilik rahsia)
 Ginny Weasley
 Tom Riddle

Dalam cerita ini watak Ginny adik Ron (kwn Harry) muncul. Ginny secara tidak sengaja telah memilki sebuah diari milik Tom Riddle (Voldemort mse skolah). Diari itu semacam mempunyai roh dan telah menguasai Ginny. Hal ini, membawa kepada pembukaan bilik rahsia yang terletak di sebuah tandas pelajar perempuan. Bahkan untuk membuka bilik ini haruslah menggunakan mantera dalam bahasa ular (Parseltongue).

Dalam cerita ini juga Harry mengetahui kebolehan Parseltongue nya. Perkara ini menjadi tanda tanya semua pihak kerana hanya orang yang terlibat dengan ilmu hitam sahaja yang bakal mewarisi sifat itu. Terutamanya golongan Slytherin. Seperti yang kita tahu Harry adalah golongan Gryffindoor.
Bilik rahsia itu menjadi begitu berbahaya kerana di dalamnya tinggal seekor raksasa (basilisk) yang boleh mengakibatkan kematian jika terpandang matanya secara terus. Hemoinie dan beberapa pelajar lain telah mengeras kaku akibat terpandang mata raksasa ini secara tidak langsung melalui pantulan cermin (sbb tu xmati). Mujurlah, Hermoinie terlebih dahulu dapat mencari maklumat tentang bilik rahsia dan Basilisk. Dengan bantuan nota Hermoinie, Ron dan Harry bergegas mendapatkan Prof Lockhart (guru pertahanan ilmu hitam) untuk membantu mereka mencari Ginny yang berada di dalam bilik rahsia. Malangnya guru itu langsung tidak membantu kerana beliau penakut orangnya.

Menggunakan kebolehan Parseltongue, Harry berjaya membuka bilik rahsia. Selepas beberapa halangan, Harry berjaya menemukan Ginny yang sudah nyawa-nyawa ikan. Turut ditemui adalah Tom Riddle yang masih hidup? Kemudian pertarungan Harry dan basilisk berlaku. 

Burung Fawkes memberi bantuan dengan membawa topi ramal (sorting hat) yang digunakan untuk membahagi rumah pelajar. Di dalam topi itu terdapat pedang Gordic Griffindoor. Harry menggunakan pedang itu untuk membunuh basilisk. Malah, diari Tom Riddle juga berjaya dihapuskan apabila harry menikam diari itu menggunakan taring basilisk.

Dumbledore menjelaskan kepada Harry bahawa hanya ahli Griffindoor yang tulen sahaja mampu menggunakan pedang itu dan mengenai Parseltongue itu disebabkan Voldemort telah menyerahkan sedikit kuasanya kepada Harry dalam cubaan membunuh Harry yang gagal itu. 

P/S kisah diari ini akan muncul dalam buku akhir.


Next,
Harry Potter & Prisoner of Azkaban (Banduan Azkaban)
Azkaban merupakan penjara/tempat tahanan penjenayah sihir. Makhluk yang menjaga tahanan ini (demetor) sangat menggerunkan. (mungkin selepas Voldemort) Hal ini, kerana, dementor akan menyedut semua memori yang membawa kegembiraan dan membawa kepada mangsa menjadi gila atau mati. 
 dementor

Salah seorang tahanan Azkaban adalah Sirius black yang juga merupakan bapa angkat Harry. Semua orang berpendapat Sirius adalah pengkhianat kerana mendedahkan tempat persembunyian James & Lily (IbuBapa Harry) kepada Voldemort yang akhirnya membawa kepada kematian mereka.
 Sirius Black

Harry pernah diserang oleh Dementor beberapa kali. Oleh itu, Harry mempelajari sihir Patronus  (utk mengalahkn dementor) daripada Prof Pertahanan Ilmu Hitam yang baru Prof Lupin. Prof Lupin sebenarnya adalah seekor serigala jadian.(terbongkar krn sering tdk hadir kelas pd bln mengambang). Untuk bertukar menjadi serigala, Lupin akan ke lubuk menjerit (Shrieking Shack). Terdahulu, semasa persekolahannya, Lupin akan ditemani rakan2 nya yang merupakan animagus (manusia bertukar haiwan) tidak berdaftar antaranya adalah sirius (anjing) dan Pettigrew (tikus milik Ron-Scabbers). 
 Prof Remus Lupin
 Peter Pettigrew

Sirius dipercayai hidup dalam pelarian sebagai anjing hitam (grim) apabila berjaya melepaskan diri daripada azkaban. Sirius dipercayai menyelinap masuk ke Hogwart melalui jalan rahsia yang mula daripada perkampungan Hogsmeade ke dalam Hogwart. Laluan rahsia ini hanya diketahui kini oleh Fred & George (abg kembar Ron) yang telah menghadiahkan peta laluan rahsia ini kepada Harry. Dengan itu Harry berjaya ke perkampungan Hogsmeade dengan bantuan jubah halimunan (invisible cloak) melalui jalan rahsia itu.

Pada suatu petang, Harry, Ron dan Hermoinie telah mengunjungi rumah Hagrid kerana berita haiwan peliharaanya (Buckbeak) akan dipancung oleh orang kementerian akibat kononnya menyebabkan bahaya yang menimpa Draco (die yg cari psl ok). Sejurus keluar daripada rumah Hagrid, Scabbers (tikus Ron) terlepas daripada tangan dan menghilangkan diri. Dalam cubaan mengejar tikus itu, mereka bertembung dengan anjing hitam (Sirius) yang kemudian mengigit kaki Ron dan mengheretnya ke dalam Shrieking Shack. 

Ketika di dalam, Sirius cuba menerangkan kebenaran bahawa bukan dia yang membocorkan rahsia tempat persembunyian Lily & James tetapi Pettigrew. Harry dan Hermoinie tidak mempercayainya hinggalah ketibaan Prof Snape dan Prof Lupin (bkn serentak) tetapi kemudian dikakukan. Sirius dimasukkan ke azkaban kerana dipercayai telah membunuh 12 ahli sihir termasuk Pettigrew. Rupanya, Pettigrew tidak mati (patutlah Harry nampak tapak kaki Pettgrew dalam peta rahsia) tetapi berjaya melarikan diri dengan bertukar menjadi tikus. Sebelum melarikan diri, dialah orang yang membunuh 12 ahli sihir itu dan bertindak memotong jarinya sebagai helah kononnya pembunuhan itu angkara Sirius. Sirius bertindak melarikan diri dari Azkaban untuk mencari Pettigrew (Scabbers) yang menghuni menara Griffindoor (Ron kan tuan die) bukan berniat membahayakan sesiapa. kemudian Lupin dan Sirius memaksa Scabber untuk bertukar menjadi Pettigrew sebagai bukti. Berjaya.

Sesudah keluar dari Shrieking Shack Lupin terpandang bulan mengambang dan bertukar menjadi serigala lalu berlari ke hutan larangan. Begitu juga Siruis jadi anjing, Harry, dan Hermoinie mengejar Lupin. Manakala, Pettigrew meloloskan diri jadi tikus. tiba2 berpuluh2 dementor tiba menyedut kegembiraan mereka. Mujur ada seseorang di seberang tasik telah menghasilkan Petronus untuk menghalau demetor dan mereka terselamat. Kesemua mereka (Lupin, Hernoinie, Ron, Harry) dibawa ke hospital oleh Prof Snape. Sirius ditangkap.

Di hospital, Dumbledore datang melawat. Harry dan Hermoinie cuba menerangkan segala yang terjadi dan mempertahankan Sirius. Tiada peluang lagi untuk menyelamatkan Sirius kerana dakwaan terhadapnya terlalu berat (tambhn, spe yg nk dgr ckp bdk2 skolah). Dumbledore memberi 'clue' kepada Hermoinie untuk menggunakan jamnya (time-tuner) untuk kembali ke beberapa jam sebelum kejadian berlaku. Dengan kepandaian Hermoinie, mereka sekaligus berjaya menyelamatkan kedua2 Buckbeak dan Sirius. Bahkan Harry jua lah yang menghasilkan Petronus di seberang tasik itu.


Next,
Harry Potter & Goblet Fire. (piala berapi)

Permulaan cerita mengisahkan Harry pergi menonton Quiditch piala dunia bersama-sama keluarga Weasley dan Hermoinie. Tamat perlawanan, kawasan perkemahan yang menempatkan semua peminat Quiditch telah diserang oleh konco2 Voldemort (Death Eater).

Sekembali ke Hogwart, para pelajar dikejutkan dengan berita Hogwart akan menjadi tuan rumah Perlawanan Perang Tanding (Triwizard Tournament) yang melibatkan hanya 3 orang peserta. Setiap seorang daripada 3 buah sekolah iaitu Hogwart, Durmstrang (skolah leki shj), dan Beauxbatons (skolah girl only). Had umur dikenakan bagi melayakan seseorang itu memasukkan nama mereka sebagai calon yang ingin bertanding.

Perjalanan pelajaran berjalan seperti biasa dan Hogwart sekali lagi mendapat guru pertahanan ilmu hitam yang baru disandang oleh  Prof Moody. Dalam kelas, beliau telah memperkenalkan 3 sumpahan yang tidak terampun (unforgivable curses)  yang mana boleh didakwa dan dihantar ke Azkabn. Sumpahan itu adalah Imperius Curse yang menyebabkan mangsa akan menurut segala perintah tanpa disedari. Cruciatus Curse yang akan menyebabkan mangsa di'tortures' kemudian mengerang kesakitan. Avada Kedavra adalah sumpahan membunuh yang menyebabkan mangsa mati. Prof Moody juga menekankan tiada siapa yang terselamat daripada sumpahan membunuh kecuali si Harry potter.

 Prof Alastor Mad-Eye Moody

Tibalah waktu yang dinantikan pengumuman bagi individu yang berjaya mewakili sekolah masing2 dalam Triwizard Tournament. Hogwart diwakili Cedric Diggory, Durmstrang oleh Viktor Krum dan Beauxbatons oleh Fleur Delacour. Walau bagaimanapun, tiba-tiba nama Harry Potter turut sama tersenarai sebagai peserta pertandingan. Perkara ini membuatkan Ron berasa cemburu dan perang dingin berlaku antara Ron dan Harry. Dumbledore begitu marah sehingga Harry terpaksa bersumpah bahawa dia betul2 tidak memasukkan namanya untuk bertanding tambahan pula garis usia telah ditetapkan dan Harry masih dibawah umur. Kesemua pihak termasuk dari sekolah lain tidak berpuas hati. Namun, Prof Moody berpendapat, piala berapi itu sendiri telah memilih Harry jadi, Harry perlulah turut serta dalam Triwizard Tournament.

 Cedric Diggory

 Viktor Krum

 Fleur Delacour

Cabaran pertama adalah melawan naga. (time ni Ron & Harry dah berbaik smula) Harry berjaya dengan bantuan penyapu terbangnya. Cabaran kedua peserta perlulah menyelamatkan insan yang mereka sayangi yang dikakukan di dalam sebuah tasik. Antara mangsa yang dikakukan adalah Hermoinie (viktor krum selamatkn), Cho Chang (cedric selamtkn-tp harry pn suke kt die), tinggallah Ron dan adik perempuan Fleur yang tidak dapat meneruskan cabaran. Meskipun masa sudah singkat, Harry tetap menyelamatkan adik Fleur dan Ron. Harry tidak dapat menepati masa tetapi masih mendapat markah kerana kemuliaannya menyelamatkan insan lain. Cabaran terakhir adalah memlalui labyrinth untuk menuju ke piala. Cedric dan Harry tiba ditempat itu serentak dan bersetuju untuk menyentuh piala itu bersama2 agar sama2 jadi pemenang.

 Cho Chang (Harry ade hati kt die)
bentuk laluan labyrinth

Malangnya piala itu telah diubah suai menjadi Portkey (kalo sentuh bende tu bleh gi tempat lain) yang membawa Harry dan Cedric ke sebuah kawasan perkuburan. Voldemort dan Pettigrew menanti di situ. Lebih malang lagi Cedric telah dibunuh oleh Voldemort. Tujuan mereka membawa Harry ke situ adalah untuk mengembalikan Voldemort ke tubuh asalnya menggunakan darah musuh utamanya iaitu Harry.Pegelutan berlaku antara Harry dan Voldemort. Pada saat Voldemort mengenakan sumpahan Avada Kedavra kepada Harry membalas dengan Expelliarmus Curse. Disebabkan kayu sakti Harry dan Voldemort punya teras yang sama, tiada sumpahan yang terjadi tetapi berpuluh2 roh mangsa yang mati kerana kayu sakti Voldemort keluar daripada kayu sakti itu. Antara roh yang keluar adalah Cedric, Lily dan James. Roh ini menghasilkan suatu bentuk pertahanan untuk Harry yang memberi peluang untuk Harry lari bersama mayat Cedric menuju ke Portkey dan tiba ke Hogwart semula. Kesemua pihak menjadi cemas dengan berita Harry mengenai kebangkitan semula Voldemort.

Kemudian Harry ditarik oleh Prof Moody menuju ke pejabatnya. Beliau menyuruh Harry menceritakan tentang Voldemort. Rupa2 nya di hadapan Harry itu sekarang bukan Prof Moody yang sebenar tetapi konco Voldemort yang menyamar. Prof Moody palsu ditahan oleh Dumbledore, Snape dan McGonagall. Selama berada di Hogwart Prof Moody sebenar yang merupakan bekas Auror (lwn kpd death eater) telah dikurung dalam sebuah peti besi. Kebenaran bahawa Moody palsulah yang meletakkan nama Harry untuk pertandingan itu dan Piala ditukar sebagai portkey terdedah.


Next,
Harry Potter & The Order of The Phoenix (kumpulan phoenix-yg mnentang voldemort)

Sebelum Harry dilahirkan seorang ahli sihir telah meramalkan kejatuhan kekuasaanVoldemort oleh seorang budak yang bakal lahir. Ramalan ini dirujuk kepada Harry atau Neville Longbottom. Namun, Voldemort memilih untuk memburu Harry bukan Neville. Seperti yang kita tahu cubaan Voldemort itu sering kali gagal.

Pada suatu cuti sekolah Harry dan sepupunya Duddley telah diserang oleh dementor yang memaksa Harry melepaskan Petronus Charmnya. ( tindakn mnunjukkn kuasa sihir dluar skolah bg bdk bwh umur adalah salah) Oleh itu, Harry telah dihadapkan ke mahkamah atas dakwaan salah guna kuasa sihir di tempat awam bagi budak bawah umur. Harry menghadiri prosiding mahkamah bersama-sama Dumbledore dan akhirnya diberi peluang sekali lagi untuk kembali bersekolah di Hogwart.

Dalam kekecohan kebangkitan Voldemort, Dumbledore berpendapat Hogwart merupakan tempat yang paling selamat bagi Harry. Dalam masa yang sama, Harry seakan-akan boleh membaca fikiran Voldermort yang menyebabkan dia sering termimipi berada dalam kepala Voldemort dan mengakibatkan Harry mengalami kesakitan yang teruk di bahagian parutnya. Oleh itu, Harry disuruh oleh Dumbledore untuk mempelajari cara2 menutup fikirannya (oklumensi) daripada Prof Snape. Supaya Voldemort tidak dapat mempengaruhi Harry menggunakan hubungan minda yang ada antara mereka.

Keadaan di Hogwart lebih kecoh apabila kementerian sihir bertindak meletakkan seorang pegawai kementrian di Hogwart. Dolores Umbridge (wakil kementerian) dilantik sebagai guru pertahanan ilmu hitam.  Sebagai langkah mengawasi Dumbledore agar tidak menghebahkan berita kebangkitan semula Voldemort. Beliau menolak untuk mengajar sebarang bentuk pertahanan secara praktikal. Bahkan, Umbridge mengajar semua pelajar secara teori dan hanya membuat karangan. Sedangkan pepriksaan yang bakal mereka hadapi membabitkan praktikal. Dengan kelebihan yang Harry ada dalam melakukan sumpahan tahap tinggi (die kan juara Triwizard mestilah byk dah belajar), Harry menawarkan diri untuk mengajar kawan2 secara sembunyi. Ahli dalam kelas ini digelar Pasukan Dumbledore. Aktiviti mereka dapat dihidu oleh Umbridge dan hukuman yang berat telah menimpa mereka.

Sekali lagi Harry mendapat mimpi (dibwh pengaruh Voldemort) bahawa Sirius Black (bapa angkat Harry) sedang diseksa oleh Voldermort di Kementerian sihir. Hal ini, membawa kepada tindakan kesemua anggota Phoenix dan kawan2 Harry ( Pasukan Dumbledore) menyerbu bangunan kementerian sihir. Tiada apa2 yang berlaku. Voldemort ternyata menggunakan hubungan mindanya dengan Harry sebagai umpan untuk Harry datang ke kementerian. Pertarungan sengit berlaku antara Voldemort yang dibantu death eater dan Dumbledore yang dibantu oleh ahli Phoenix dan kawan2 Harry. Apa yang menyedih dan memilukan adalah Sirius Black terkorban dalam pertarungan dengan death eater. Kehilangan bapa angkat Harry sangat menyedihkan Harry. Kemudian barulah Menteri Sihir Fudge muncul tetapi Voldemort sempat menghilangkan diri. Akhirnya kementerian percaya akan kemunculan kembali Voldemort dan memulangkan kembali jawatan pengetua Hogwart kepada Dumbledore.

p/s sy da keletihan membuat rumusan, jd utk maklumat lanjut ttg HARRY POTTER & HALF BLOOD PRINCE sila rujuk link ini http://devastator1206.blogspot.com/2009/07/half-blood-prince-you-know-who.html

manakala untuk HARRY POTTER & THE DEATHLY HALLOW sila rujuk link ini http://devastator1206.blogspot.com/2010/11/harry-potter-and-deathly-hallows.html













Thursday, November 25, 2010

Born Lagi

Selamat Hari Lahir
Afiqah Rosland
She might 1  year older than me
but
I don't think she's my senior
bcoz
We enter the school in a same year
Still she enter the senior class
We're very close friends

In fact, she's my role model
She always excel in her study
So, being friend with her have made me stopped playing around and concentrate on study

If not bcoz of her I wouldn't do well in my study
Thanks sista
You have changed me

bangga tak jadi seorang yg mempengaruhi org jadi baik???
hehe

So, for your birthday
I wish u have a blast

Duk oversea sure byk dugaan
Hope you stay in the right path
Any difficulties?
Allah always there for you

You have been grown gorgeous sista
hehe
xsangka akak adalah sorg yg tomboi dulu2
ooppss

hehe~

Wednesday, November 24, 2010

In Love

Do I ever experience that? Not really I guess.
But definitely know how to write a love letter.. 
hmm..
Schooldays memories
In fact it is a crime during the schooldays

Now?

Still a crime lorh..

Nowadays couples are always text to each other

Hmm..

What a not sweet way of showing love

I remember how a love letter can cause you to enter a headmaster room

For?

Punishment of course..
You think you'll be congrats huh??

I also salut to the teachers that could smell a secret love relation among the students..
Haha
That's why there are called teachers
Everything in their pockets

Sadly to say I have to burn and destroy all the love letters
Because I don't want to get caught by the teacher (warden)
Lol
It shows how meaningless your love at that time

Still, its memories that would never be forget
Hope to write this sentence again in the future..

I LOVE YOU

Do I gonna get a reply?? 





Allah anugerahkan rase cinta dalam diri seseorang
Sebagai anugerah
Sebagai ujian juga

Pastikan cinta kita mendapat redhaNya
Rugilah cinta itu dipesia siakan dengan laknatNya

Sukarnya merasai CintaNya jika kita asyik mendahulukan cinta untuk manusia
Sukarnya CintaNya kerana Dia kita tak nampak

Mamat hensem kan berlambak-lambak
Sebab itulah kita mudah jatuh cinta kepada manusia

Dia hanya satu
Ramai pula yang berebut
Jika tiada kesungguhan mana kan dapat

Sukarnya memberi kesedaran kepada mereka hubungan tanpa pernikahan itu haram
Sabar seorang penyeru tidak kita ketahui peritnya
Ibarat menyalak gunung
Dihadiahkan caci maki yang lebih menghiris
Apa kita rasa jika berada ditempat sang penyeru kebaikan?

Aku terus terang punya iman yang lemah
Tak pernah guna kuasa yang ada untuk menghalang kemungkaran
Hanya ada hati yang penuh benci

Kini kita sering ditaburkan seni seni cinta yang membuai
kurang pula pendedahan tentangNya
membuat anak Adam semakin hanyut
hanyut

....

About Me

always annoy the others. i'm enjoy doing various things but obsess only to one kind of things. hold tight my Principe.