Saturday, October 2, 2010

antara 2

Astaghfirullah...
dgn izinNya perkara ini terjadi...

aq tinggal di negara yg sgttt besttt
even we always face huge prob everyday..
instead of hating the nation, i love more
plus, negara mne yg nk terima bdk sengal n tak bermutu cm aq ni la kn....
hahaha
no choice. this is my tanah tumpah darahku...

negara aq suke amik pekerja negara jirannnya.
dan rakyat negara aq byk giler yg belajar di negara jirannya..
suatu hari
berlakunya ketegangan negaraku dan jiran terhampirnya
(biase la tu... manusia mmg ske gaduh... selagi hayat dkandung bdn..)
sebenarnya, rakyat negara aq ade buat salah gak
(mcm sifat suke gaduh, manusia pn mmg slalu buat silap)
namun, ini bukanlah alasan munaSabah atau munaSarawak sebagai tiket kite terus melakukan kesalahan..
alkisahnya, negara aq telah melakukan tindakan yg xadil, keji lg tdk bermoral kpd rakya negara jirannya
adoiii... mmg tragis pn kisahnyew... sblum ni pn kes2 seperti ini pernah berlaku & mahkamah pn da sesak ngan kes2 sebegitu...

fikir2 balik, hai.. xbermoralnya rakyat negara aq...
apa da... kite sesama manusiakn patut memuliakn sesama sendiri..
even status die lg rendah di mata kamu... xsemestinya status die rendah di mata Tuhan..

klimaks nya adalah apabila rakyat negara jrannya melakukan demonstrasi di negara mereka
(aq tgk newspaper da mcm rusuhan n pemberontakn da)
nasib baik kt negare deme...
tp, malangnya rakyat negara aq pn ade kt sana xsenang duduk mdgr kecaman mereka..
kalo ditimbamg tara kembali hubungan negara aq dab negara jirannya mmg ade pasang surut...
time2 perlukn sesuatu, die baik la kot... rse2 xperlukn ape2 dr negara aq cari masalah nampaknya...

i admit my citizen commit crime to yours..
mcm la rakyat negara jirannya xpenah buat crime kt negara aq
merompak, menyamun, kerja tanpa permit, perumahan haram, curi air, curi bekalan elektrik, curi line telefon, bwk bas kt jln raya mcm samseng etc

oooppppssss... dahsyatnye list..

to make it worst, bkn 1org je yg menjadi mangsa tau...
curi air, elektrik, line telah menyusahkn 1 tmn perumahan yg maybe paling koman ade 40 rmh..
petempatan haram telah menyesakkan kawasan bandar yg telah sesak ngn rakyat negara aq
da tu smpah sarap, bhn kumbahan kau die pakai lepas cmtu je...
ini dah aniaya enviroment negara aq tau...
kesan byk2 jenayah yg negara jirannya buat give effect to large amount of my citizen..
compare to my citizen toward ur amount..
or mayb nk gne istilah peha kanan sakit peha kire terasa jugak..
abis rakyat negara aq xde peha nk rse sakit kew......
da byk2 crime deme buat, rakyat negara aq tetap sabar dan hanya melaporkn kpd pihak berkuasa utk mengurusknnya.. tp, deme.. amboi... demonstrasi segala bagai n rosakkan bendera aq...

apa yg membuat aq berfikir adalah...
jgn menjadi terlalu ektsteam...
tdk kire siapapn even satu Hari rakyat negara aq buat rusuhan yg bukan2...
diplomasi adalah penyelesaian terbaik
mu toksah gegeh..
mmg maslah rumit
I'Allah kalo btul niat tuhan akan tunjuk jalan
lebih malang jika kita tdk berdamai, ade negara lain yg sebok bin tak malu nk campur tgn..

p/s ; isu lame, xberniat membela yg slah

Monday, September 27, 2010

Di Garisan Mula

Assalammualaikum, salam mesra dan semoga sihat wal afiat hendaknya..

Dgn nama yg Maha Pencipta kumohon diberi keberkatan dan panduan utk memulakn agenda terbaruku..
A'dulillah, dberi ksempatan utk mencoretkn rse, pandangan dan perkongsian kpd insan lain.. Semoga sglanya berjln dgn lancar hendaknya.. KEJADIANNYA AKU BERFIKR ini bukanlah bertujuan utk mempersoalkan kejadianNya.. Tetapi, ingin merenung, menghayati dan sekaligus menginsafkan diri ini dgn makhluk berakal yg lain.. aku percaya byk kejadianNya mempunyai hikmah yg tersendiri.. Kejadian sperti hubungan sesama makhluk, sesama alam bahkan tidak dilupa dgn Pencipta.. mungkin ade yg kita terlepas pandang dan perlu diingatkn kembali.. Sesungguhnya manusia itu mudah lupa.. Namun Dia yg Maha Pengampun tetap menerima taubat kita.. syukur.. Semoga kita saling dpt menukar pandangan..
sekian shj, wabillahitaufiq wal hidayah.. wassalam...

p/s : entri permulaan yg TERamat SGT skema SEKALI.. let's be more 'santai' next time... chill...

Blog Archive

About Me

always annoy the others. i'm enjoy doing various things but obsess only to one kind of things. hold tight my Principe.