Saturday, May 25, 2013

Keterujaan yang takut diterlupakan

Dalam sistem saraf, selain kewujudan neuron (saraf), wujud sel (cells) lain yang dinamakan Neuroglia (bm tak tahu ape). Neuroglia bertindak seperti gam (glue) yang memastikan kedudukan neurons tetap bersama-sama ( held nervouss tissue together).

Sebelum dihuraikan dengan lebih lanjut, sistem saraf manusia terbahagi kepada 2 cabang
  • Sistem saraf pusat/tengah (Central Nervous System)
  • Sistem saraf pinggiran/peiferal (peripheral nervous system)
Dalam CNS neroglia yang wujud dalamnya antaranya ialah:
  • Astrocytes
  • Oligodendrocytes
  • Microglia
  • Ependymal Cells
Salah satu fungsi Astrocyte tu yang sangat mengujakan saya. 
Ia membaluti blood capillaries dan menghasilkan cecair kimia yang menghalang kemasukan bahan2 berbahaya ke dalam darah.
 Nak tgk gambar nya??

TAda!!



Tuesday, January 1, 2013

"Biar putus harapan, jangan putus makan"- Upin Ipin

HAHA..

Dah kata budak-budak, memang fikiran tak matang lagi.
Kita yang dah matang ni, jangan berfikiran macam budak-budak pulak.

So, this is my first entri for 2013.

Azam baru,
Harap tak tertidur dalam kelas, masa kuliah, ceramah, and apa-apa yang berbentuk ilmiah

Ok

Tu je.

Cukuplah.
Berazam banyak-banyak nanti tak tertcapai jadi loser pula..

Till then.
Assalammualaikum

About Me

always annoy the others. i'm enjoy doing various things but obsess only to one kind of things. hold tight my Principe.