Friday, May 4, 2012

Kerani VS Salesperson

Nervous tau nak jejak kaki kat tempat kerja.
But, this is  not my first time working.

Dulu jadi salesperson.
Now jadi receptionist + clerk.

Bukan sebab kena buang kerja hokeyhh..

After National Service dulu cari la kerja sebab nak ade duit poket sendiri.
Tu yang jadi salesperson tak bertauliah tu.

Lepas tu dapat sambung study kat Philadelphia(bkn name sebenar)
Nama tu student kat situ yang bagi name. Nak glamour. Tapi tempat tak la glamour mane. Orang daerah tu je pun yang tahu.

Dah habis study diploma ni, PTPtipu pun dah habis.
Meskipun dapat voucher RM200 tu, (kedai fotostat mane lah nak terima. Ate, PTPtipu tak habis ke buku tapi habis ke kertas+folio+buku plagarism)
mcm2 lagi.
Tu yang pi cari koje tu. (hakikatnye mak aku yg carikn) haha

Alkisah sebelum pergi interview, aku prepare lah semua perkara2 yang dituntut macam mock interview kat sekolah hari tu.
Nak dikatakan rezeki+tuah+LAYAK(hehe) dapat la aku kerja di sebuah ofis.

Kire upgrade skit daripada kerja lama.

1st day
Memang aku hancur punahkan semua perkara yang termaktub dalam portfolioku.
Suruh fotostat 1 page 1 paper, aku terbuat page depan belakang.
(Tu la, lalu sebelah mesin fotostat kat U dulu taknak belajo, kan dah tak tau nk tekan ape-ke-benda-ntah-yang-terjadi)
Tambah2 nak fotostat benda yang beratus2 pages.
Binding slow kalah siput. kertas A3 ke A4 ke aku belasah je.
Kan dah kena start dari mule.

Jawab call lagi serabut, aku dah la baru, orang call tanya itu ini takkan la aku nak jawab sesedap rase je kan.
Kring2. Tak sempat aku nak ckp pape org di corong telefon sane trus," Bila ye next date case ...?"; "Siapa lawyer in charge ...."; "Hei, mane bos awak dah berapa kali saya call die asyik takde je.." dan banyak lagi.
Staff kat situ pun aku tak habis kenal lagi, nak differentiate yang mane lawyer, partners, staff, etc. Memang hebat la kalo aku dapat kenal teruskan.

Staff kat situ trus2 treat aku macam pekerja lama.
Panggil nama aku macam dah lama kenal lepas tu mintak macam2 files..
Haih
Apekah nak bace nombor rujukan panjang bona.
Tapi aku salute dorg sebut nombor files macam name artis kat Malaysia/Korea/Hollywood.
Contoh:"Pecal (bkn nama sebenar) tlg amik kan files L01357 ASD (QWE) (ZX)?"
: "Pecal ade tak jumpe files L1468 POI (LKJ) (MN)?"
: "Pecal, files L1987 QAZ (WSX) (OL) nanti letak situ"
Macam nama files tu name Scha, Sharifah Nor Azean Syed Mahadzir Al- Yahya yg disebut sekali nafas oleh tok kadi.

Tu tak masuk istilah ofis aku yang ternyata lain daripada 'potassiumchloride-1,2-cyclodiamminehexabromide' yang selalu ku coret kan.
MOB, Penghutang Kehakiman, name2 client, etc adalah Vocabulary baharu bagiku.
Jadi kena lah aku buat homework sebagaimana dulu aku hafal glycolysis, phagocytosis, iris, cornea, etc kan..

Aku konklusikan first week aku bekerja sebagai kerani adalah satu disaster. haha
Lain sikit portfolio daripada jual kasut dulu.
Dulu cari kod kat kotak kasut, sekarang cari kod dekat files.
Mungkin ini adalah langkah awal untuk mengintimkan aku dengan nombor yang sejak azali lagi adalah musuh dalam selimut hidup aku.

The staff is ok.
The bosses is scary
Everything is going to be ok
Don't worry.

Blog Archive

About Me

always annoy the others. i'm enjoy doing various things but obsess only to one kind of things. hold tight my Principe.