Friday, November 4, 2011

Si Dia Yang....

Mule2 start projek rsae nak bakar laptop
Dek sebabkan stress
Pengalaman pertama lead a project
Ia nya memang indah pada akhirnya.

Menaip coding lagi lambat dari siput
Out put tak mandang
Rase nak bakar laptop juge
Akhirnya berhasil juge presentation itu.

Experiment result x ikot skema teori
Abis report aku belasah goreng
Tulisan tangan buruk lg dari cakar ayam
Naseb baik ade laptop nak hantar report

Buku setebal alam tak cukup nak terangkn ilmu Allah
Tak habis bace
Selambe masuk dewan exam
Balik, laptop yang dituju.

Konklusi nya sediploma aku
Laptop aku dah gune kalah perdana menteri

Thank You Laptop
 For all your hard work for last sem
My result is credit to you
I love YOU


Let's work hard for another 1 sem
perhaps you could continue working hard for the rest of my life

Tuesday, November 1, 2011

Tetamu

Bismillah..
Semoga Engkau beri peluang kepada ibubapaku utk menjadi tetamu di tanah SuciMu..
Doaku pabila melihat aunt and uncle ku dapat menunaikn Haji ke Baitullah.

Disebabkn ibuku merupakn 'single parent' abangku sajelah tanya kat ibuku, "nanti kalo ibu ade rezeki siapa nak teman ibu ke sane (Mekah)?"
Time tu semua orang diam. Aku plak angkatlah tangan and cakap, "ceq nak pi.."
Abangku kelihatan tekezut!
Dia pun cakap,"Kau kalau dah pergi Haji balik perangai mcm setan gak camne?"
~???!!!!~
Abang aku sambung ckp lagi yang die sendiri belum bersedia nak pergi Haji tu. So, die mmg tak dapat nak teman mak 'as if'' ibu aku dapat gi haji dalam duratian 10 tahun dr sekarang. Lepas 10thn takot mak aku pun dah tak larat.

Aku berasa responsible untuk menemani ibu aku ke SANE..
Ironiknya, ke pasar malas plak aku nak teman..
Sebab, ibu aku tu usia die almost 60. Balik kerja ofis pun gaye nye mcm lepas membajak kt sawah.
Kt Mekah kan cuaca tak menentu, orang ramai dan kasar2+tolak2
Ibu aku tu tolak ngan jari pun die dah bleh rebah.
Amacam plak nak main tolak menolak ngan org2 arab kt sane?

Sejak hari itu aku berfikir,
jika orang mude pergi Haji, balik lepas tu die mesti tak dapat nak jalani hidup mcm tipikal org mude lain kan?
mampukah aku nak meninggalkan, K-Pop, Blause, Jeans, etc kalo aku diberi rezeki menunaikan haji?
tapi, kalo dah rezeki depan mata utk pergi buat Haji xkan nak tolak plak nnt? Cmne kalo mmg itu je rezeki yg ade lepastu ditakdirkn mati?
kalo nak reduce kan cabaran sebagai jiwa muda selepas balik Haji, haruslah membiasakan amalan2 soleh dari sebelum berangkat ke sane kn?
takkan nak doa, supaya mak lambat2 lah pergi haji?
or biarkan aje die pergi sendiri?
Serius aku rase takut+keliru+risau+etc2...

Start from that, I'm more interested in reading about Mecca, people experiences and mores
Hopefully I'll getting an answer and will be given the way and courage from Allah.

Because, every Muslim must pray to perform Hajj first then, Allah will fulfilled the doa' 

Ameen~

Lautan manusia

Lagi plak aku bace artikel pasal Haji
Orang yang pulang dari Haji dosa2 nya diampukan bak baru dilahirkan semula
(ni tawaran HEBAT!)
Doa dibawah pancur emas kat Kaabah mustajab
(tawaran SPECIAL)
Kucup Hajarul Aswad- Batu dari Syurga
(peluang KEEMASAN)

Tapi sebagai manusia yang masih belum ade rezeki nih kita patut
Doa byk2 utk jemaah semua selamat
Ambil peluang kirim salam kat Rasulullah
Pesan air zam2
Peluk insan2 yang baru pulang dari Mekah sekembalinya mereka dari Mekah


Sekian~

Blog Archive

About Me

always annoy the others. i'm enjoy doing various things but obsess only to one kind of things. hold tight my Principe.